Новини - 39 - Molodo Каталог товарів
Новини - 40 - Molodo

Основні види мінеральної води

Мінеральна вода — це не один продукт, а загальна назва відразу декількох корисних напоїв. Серед них легко підібрати собі варіант за смаком або для певних цілей. Адже залежно від складу, різні види мінеральної води дають різний результат. Одні оздоровлюють шлунково-кишковий тракт, другі — нирки й печінку, треті відновлюють запаси тих чи інших мікроелементів. Розберемося, які мінералізовані напої бувають і навіщо їх пити.

Чим корисна мінеральна вода 

Новини - 56 - Molodo

Вода — найважливіша речовина для живих організмів. Ані рослини, ані тварини, ані люди не можуть довго обходитися без неї. Клітини людського організму складаються з цього елемента приблизно на 70%. Але він має властивість випаровуватися і виводитися з організму. Коли водний баланс падає, настає зневоднення. У цьому неприємному й небезпечному стані неможливо нормально функціонувати. Бракує енергії для звичайної активності, людина швидко втомлюється, не концентрується. Зневоднення негативно позначається на всьому здоров’ї. Іноді ці наслідки помітні не відразу, але поступово накопичуються й позначаються на якості життя.

Уникнути втрати вологи й підтримувати гарне самопочуття допомагає саме мінеральна вода. Вона видобувається з глибоких підземних джерел і містить певний набір натуральних солей. У цьому напої немає калорій, цукрів, тільки необхідні організму мінерали: залізо, фтор, натрій та інші. Такий склад насичує клітини цілющими мікроелементами та створює на здоров’я позитивний вплив.

Мінеральна вода:

  • дає енергію для щоденної активності;
  • запускає внутрішні процеси: регенерацію, поділ клітин тощо;
  • прискорює метаболізм і сприяє спалюванню калорій;
  • притуплює голод, запобігаючи переїданню;запобігає зношуванню суглобів;
  • забезпечує нормальне кровопостачання для профілактики головного болю;
  • зволожує шкіру, нігті та волосся;
  • покращує колір обличчя;
  • допомагає виводити токсини;
  • уповільнює старіння;
  • нормалізує травлення;
  • стабілізує артеріальний тиск.

Отримуючи достатню кількість рідини, клітини залишаються зволоженими й не намагаються зберігати зайву вологу про запас. Тому не виникає набряклість, шкіра виглядає більш підтягнутою. Також регулярне вживання будь-якого виду мінеральної води — найкраща профілактика багатьох хвороб.

Щоб отримати такий ефект, важливо випивати свою добову норму рідини. Це індивідуальний показник, тому дієтологи не радять прагнути до стандартних 1,5 літрів на день. Розраховувати необхідну кількість треба так, щоби на кожен кілограм маси тіла поступало не більше й не менше ніж 30 мл рідини.

Корисною вважається будь-яка прісна вода без сторонніх домішок. Інші напої, нехай навіть приготовлені з найчистішої рідини, уже такими не будуть. Чай, кава, сік, компот — для шлунку це їжа. А солодкі напої — повноцінний десерт, яким не можна зловживати. Тому в денну норму рідини всі вони не входять.

Класифікація мінеральних вод

Видобуток усіх типів мінеральних вод здійснюють виключно з перевірених зареєстрованих джерел. Попередньо експерти мають переконатися, що хімічна формула рідини відповідає нормі і її безпечно вживати всередину. На виробництві зберігають первинний набір природних солей, а для створення газованої води, рідину насичують вуглекислим газом. Саме він дає характерні шипучі бульбашки.

Класифікацію мінеральної води проводять за трьома основними ознаками. Перший — це кількість солей на літр.

За загальним солевмістом мінеральна вода буває:

  • лікувальною — 10–15 г / л;
  • лікувально-столовою — 1–10 г / л;
  • столовою — до 1 г / л.

Насичену солями воду вживають тільки в лікувальних цілях за призначенням лікаря і в обмежених кількостях. Воду із середнім солевмістом п’ють для профілактики певних захворювань і теж лише дозовано. Зловживати цими типами мінеральних вод не можна, бо це може призвести до відкладення солей. Щоби втамовувати спрагу протягом дня, підійде столова вода.

Другий спосіб класифікації мінеральних вод — мінералізація. Залежно від хімічного складу розрізняють вісім підвидів:

  1. Бікарбонатний

    Головний компонент — бікарбонат натрію — він же харчова сода. Оптимальний варіант для спортсменів. Показаний немовлятам і хворим циститом. Протипоказанням до вживання є гастрит.

  2. Залізистий

    Збагачену залізом воду прописують при залізодефіцитній анемії й не рекомендують при виразках.

  3. Кальцієвий

    Пиття з кальцієм необхідне при непереносності лактози. Особливо вагітним, дітям та підліткам, оскільки їм потрібно більше цінного мінералу. Такий напій не має протипоказань, але здатний знижувати тиск.

  4. Кислий

    При зниженій кислотності шлунку рекомендується пити воду, Ph якої нижче семи. Явне протипоказання — виразкова хвороба.

  5. Магнієвий

    Магній показаний при стресах, запорах. Але може нашкодити при схильності до шлункових розладів.

  6. Натрієвий

    Втамовувати спрагу питтям із натрієм варто людям, що страждають порушеннями травлення. При гіпертонії й на низькосольовій дієті така вода протипоказана.

  7. Сульфатний

    Високий вміст сульфатів допомагає при хворобах печінки. Але варто брати до уваги, що ці речовини мають проносний ефект і заважають засвоєнню кальцію.

  8. Фторовий

    Цей тип буде корисний при остеопорозі й під час вагітності. Але його бажано уникати людям, які постійно готують їжу на водопровідній воді, що містить багато фтору.

  9. Хлоридний

    Такий вид мінеральної води позитивно позначається на роботі ШКТ, печінки, жовчного міхура, але абсолютно не підходить гіпертонікам.

Часто напій містить дві-три або більше різних природних солей і належить до кількох підтипів. Вибрати оптимальну для здоров’я формулу допоможе фахівець. Щоби дізнатися, чим насичена вода, достатньо прочитати етикетку або інформацію на сайті постачальника. Якщо відомостей про склад немає, пити таку рідину не рекомендується.

Останній спосіб класифікації мінеральної води — за наявністю газу. Газованою вона може бути й від природи. Але навіть натуральну газовану воду не рекомендується пити занадто часто. СО2 подразнює стінки шлунку, псує зубну емаль. Для щоденного вживання краще брати столову воду без газу. Але вона не підійде для приготування їжі. Хімічні мінерали осідають під час кип’ятіння й цей осад не засвоюється шлунком.

Серед великого вибору мінеральних вод обирайте той варіант, який буде відповідати вашим потребам. І не забувайте, що регулярне вживання якісної мінеральної води здатне відновити гідробаланс і наповнити організм важливими мікроелементами для відмінного самопочуття, заряду бадьорості й енергії на весь день!

Новини - 57 - Molodo
Новини - 75 - Molodo

Швидке замовлення води

Вкажіть контактну інформацію — оператор call-центру передзвонить вам щоб уточнити деталі замовлення

Ваше ім’я

Номер телефону